czwartek, 6 września 2012

Kulinarnie (3) - Muffinki z jabłkiem

Dzisiaj na słodko - ulubione muffinki Moniki. Robi się je błyskawiczne, a smakują wyśmienicie.

1 duże jabłko, rodzynki, 2 łyżki soku cytrynowego, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajo, 125 g cukru, 80 ml oleju roślinnego*, 250 g jogurtu naturalnego.


Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Jajko rozmącić mikserem z cukrem, olejem, jogurtem, pokrojonym jabłkiem i rodzynkami, następnie z mączną mieszanką. Przenieść do formy na muffinki i piec ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika można obsypać cukrem pudrem :-)

SMACZNEGO :-) Próbujcie, piszcie i zamieszczajcie fotki z waszych wypieków;)

Dziękuję Monia za nadesłanie przepisu!

* Przy wyborze oleju roślinnego uważajcie, by nie był to olej z nasion genetycznie modyfikowanych. Takie nasiona rolnicy oddają m.in. do Kruszwicy, gdzie produkowane są oleje: Kujawski, Olek, Oleo, Bartek. Popularny, Oliwier, Floriol, Solucci. O produktach genetycznie modyfikowanych (GMO) napiszę kiedyś w zakładce 'To nam szkodzi'. Oleje z czystych plantacji bez problemu można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. W Tarnowie jak zwykle polecam niezastąpiony sklepik zielarsko-medyczny 'Mniszek' na ul. NM Panny 9;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz