piątek, 23 listopada 2012

Kulinarnie (6) - 'Kuleczki'

Dzisiaj przepis na 'Kuleczki' Klaudii (popularnie zwane 'Ziemniaczkami'), którymi częstowała nas na listopadowym zjeździe Dzielnych Niewiast.

Składniki dowolne, np. ciasto pieczone lub jego resztki, ciastka suche, herbatniki, suszone owoce: rodzynki, daktyle, morele, śliwki, orzechy: włoskie, laskowe, makadamia, brazylijskie, nerkowca, jabłka suszone, sezam, kokos, czekoladę: najczęściej mikołaje czekoladowe albo świąteczne jajka, batony, wafle.

Zmielić wszystko w maszynce do mięsa lub w innym urządzeniu, wychodzi klajster  gęstości plasteliny. Dołożyć kakao wg uznania (1-3 łyżki). Można dołożyć rumu, amaretto, wanilię. Jeżeli klajster wydaje się za gęsty to można dołożyć troszkę mleka lub roztopionego masła. Nabierać łyżeczką i toczyć kulki, obtaczać  w zmielonych orzechach lub kokosie. Na chwilę włożyć do lodówki, żeby stwardniały. Całość wykonania to ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz