środa, 21 sierpnia 2013

Rocznicowa owsianka sernikowa i rocznicowa refleksja Darii...

Na refleksję zapraszam na bloga "Sztuka mieszka w kuchni", a przepis na owsiankę sernikową (na sam widok której pojawia się u mnie odruch Pawłowa) podaję tutaj:

Składniki: 5 łyżek płatków owsianych, 5 łyżek otrąb, 2/3 szklanki mleka, 3 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 50 dag śliwek, łyżka kakao, 4 łyżki płatków owsianych (do śliwkowego wierzchu), 275 g twarogu białego (ja użyłam półtłustego), 2 łyżki cukru brązowego, łyżka mąki ziemniaczanej, banan, cynamon, wiórki kokosowe.
Sposób przyrządzenia:


Do naczynia żaroodpornego wsypać płatki owsiane, a następnie otręby. W naczyniu rozbełtać mleko z 2 jajkami. Zalać płatki, a następnie polać miodem. Ser biały rozgnieść widelcem, dodać do niego jajko, mąkę, zmiksowanego banana i cukier. Cukier polecam dodawać stopniowo i próbować, by znaleźć idealny poziom słodkości. Dosypać cynamon, do smaku. Można dodać odrobinę jogurtu naturalnego, by łatwiej połączyć składniki. Lub je po prostu zmiksować.  Następnie wyłożyć na spód owsiany.
Aby przygotować śliwkowy wierzch należy pokroić na połówki i wypestkować owoce, następnie je zmiksować. Po zmiksowaniu wlać do rondelka, dodać płatki owsiane, gotować na małym ogniu, aż płatki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać cukier (około łyżki u mnie), kakao i cynamon ( około pół łyżeczki). Jeszcze ciepłe śliwki przełożyć na ser, posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem), na około 35 minut. 

Więcej zdjęć apetycznej owsianki na blogu "Sztuka mieszka w kuchni" TUTAJ

3 komentarze:

  1. Dziękuję za wpisy i za uznanie :) Egzamin na prawo jazdy mam w piątek rano, więc jeśli jakaś Dzielna Niewiasta zechciałby za mną westchnąć do góry, będę ogromnie wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Westchniemy, westchniemy;) Blog kulinarny piękny;) Amelia

      Usuń