wtorek, 17 września 2013

Sok z buraka kwaszownego

Dzisiaj kilka słów o szeroko dostępnym w naszej strefie klimatycznej, choć nie do końca docenianym - buraku ćwikłowym. Poniżej podaję przepis na wyśmienity kwaszony sok z czerwonego buraka, oraz jego właściwości i zastosowanie.

(fot. zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl)

Burak zawiera duże ilości witaminy C, B1, P, karotenu, makro- i mikroelementów (wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz rubid i cez). Zawarte w nim polifenole neutralizują wolne rodniki i pomagają w naturalny sposób zapobiegać nowotworom. Czerwony jego kolor pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe. Burak oczyszcza organizm, wspomaga detoksykację, działa krwiotwórczo, wzmacnia ogólne samopoczucie. Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Działa żółciopędnie oraz reguluje wypróżnienia. Neutralizuje także niekorzystne, kwasotwórcze działanie potraw mięsnych i deserów. Dodatkowo wypłukuje także z organizmu toksyczny kwas moczowy, którego nadmiar może prowadzić do artretyzmu.


Ze względu na zawartość błonnika buraki znakomicie regulują przemianę materii, zaś betaina wspomaga pracę wątroby i nerek. Wspomaga procesy odnowy organizmu.

Najcenniejszym składnikiem buraka jest jego sok. Zawarte w nim substancje (w tym betaina) złagodzą przeziębienia i związane z nimi dolegliwości, kaszel czy chrypkę. Betaina przeciwdziała rozwojowi chorobotwórczych bakterii i wirusów, przyspieszając powrót do zdrowia. Tradycyjnie sok z buraka zaleca się przy niedokrwistości, osłabieniu, chorobach nowotworowych, przy niewydolności wątroby i zatruciach.

PRZEPIS:

2kg buraków
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
średni seler
główka czosnku lub >
2 płaskie łyżki kminku/lub mniej/
1 płaska łyżka soli/na 1 litr wody

Wszystko pokroić/ talarki,słupki, dowolnie/ja czosnek miażdżę/ zalać letnią wodą. Po 3 dniach sprawdzić, zlać do butelek.


A dla tych, którym się nie chce samodzielnie wykonywać soków lub nie mają na to czasu, podaję dobra firmę, która takie soki robi: www.biofood.pl. Sok z buraka opisany jest TUTAJ.

Zaprezentowane są także inne soki np. z kwaszonej kapusty, kwaszonej pietruszki, kwaszonego selera, etc. Zamieszone są opisy właściwości tych soków.





27 komentarzy:

  1. Alu - wyjaśnij proszę z tą solą i wrzątkiem. A ile się powinno pić tego soku i jak długo może stać w lodówce? Dzięki. Na pewno go zrobię! ANia A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do wrzącej, przegotowanej wody dodać 1 łyżkę soli najlepiej kamiennej, nieoczyszczonej i mieszając rozpuścić sól. Odczekać aż wystygnie i dopiero zalać warzywa. Dr Dąbrowska podaje w swoich przepisach, że sok z kiszonych buraków można przechowywać w lodówce do 1 miesiąca. Można pić 0,5-1 szklanki najlepiej na czczo lekko podgrzane, można dolać ciepłej wody po wyjęciu z lodówki lub przygotować dzień wcześniej i zostawić w temp. pokojowej.
    KW

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Klaudia! Wszystkiego dobrego Wam życzę! Uściski dla dziewczynek i najmłodszego członka rodziny:).
      Ania A.

      Usuń
  3. O zdrowotnych właściwosciach buraka czerwonego słyszałam już wcześniej, ale dopiero po przeczytaniu inf. na blogu zdecydowałam się sama zrobić sok. Pierwsze wrażenie - niesamowicie orzezwiający smak a na efekty pewnie długo czekać nie trzeba będzie. Zachęcam wszystkie Dzielne do wypróbowania, niewielkim nakładem finansowym (ok.5zł!!!) oraz w krótkim czasie możemy dostarczyć sobie i swoim bliskim prawdziwą "porcję zdrowia" zamiast faszerowac się chemią w tabletkach.
    Dzięki za przepis,
    pozdrawiam:))
    monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia, mogłabyś pracować w marketingu i reklamie;)
      Mam nadzieję, że Twoje słowa zachęcą jeszcze mocniej,
      by samodzielnie taki sok zrobić.

      Usuń
    2. bo to co dobre trzeba promować:))

      Usuń
    3. No mnie zachęciły;) I zmobilizowały. AM

      Usuń
  4. Ja nie rozumiem jaka woda mam to zalać - letnia czy wrzątkiem? W przepisie jest tak: "1 płaska łyżka soli/na 1 litr wrzątku", a potem: "Wszystko pokroić/ talarki,słupki, dowolnie/ja czosnek miażdżę/ zalać letnią wodą". proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie doczekałam się odpowiedzi i zalałam jednak letnią wodą;) Spróbowałam po 40 minutach i... już mi smakuje!!!;) Czekam zatem cierpliwie 3 dni i dam znać, co mi wyjdzie;) M.

      Usuń
    2. Intuicja Cię nie zawiodła, masz wyczucie kulinarne;)
      pozdrawiam;)

      Usuń
    3. Sok jest wyśmienity!!! Pychota!;) M.

      Usuń
    4. Ja również dzisiaj się delektowałam sokiem z buraka;) Szkoda, że trzeba na niego czekać aż 3 dni, a potem idzie jak woda;)

      Usuń
  5. Przyznam, że ciężko było mi się zabrać samej za robienie soku, ponieważ sądziłam, że i tak go nie dam rady pić (bardzo nie smakował mi sok, który otrzymywałam od bliskich). Okazało się jednak, że jak sama go zrobiłam i doprawiłam to jest naprawdę dobry. Problem smakowy tkwił bowiem w przyprawach. Spożywam go głównie w formie ciepłego barszczyku z dodatkami. MZ

    OdpowiedzUsuń
  6. czy zakręcic słoik podczas kiszenie barszczu czy przykryć gazą ... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zakręcać. Wystarczy przykryć gazą. Smacznego;)

      Usuń
  7. Dziekuję :) rzeczywiście wyśmienite
    A.

    OdpowiedzUsuń
  8. Alu, witam Cię serdecznie . Zaraz po powrocie z REBEKI tu zaglądnęłam i blog mi się bardzo podoba, jest w moim stylu. Dziękuję. Poleciłam już koleżance tej co jest w moim wieku;) Chętnie będę tu się rozglądać. Pozdrawiam. Elżbieta-Rebeka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Elu! Ale miło, że zaglądnęłaś;) Pozdrawiam Cię serdecznie.

      Usuń
  9. Jakoś tak się złożyło, że wpisy o zdrowym odżywianiu omijałam, ale ze względu na chorobę, zaczęłam myśleć o wprowadzeniu do mojego jadłospisu zdrowych urozmaiceń. Jutro robię sok buraczany :). Przeglądnęłam też przepisy z Radawy. Na pewno coś z nich wykorzystam.

    Teraz jestem na etapie pieczenia chleba w domowych warunkach. Na razie są to początki i "opracowuję" chleb irlandzki. A może ktoś ma ciekawy przepis na zdrowy chleb (nie wiem, czy irlandzki jest zdrowy, ale za to łatwo-szybki;)). Taki, który można upiec w domu w zwykłej kuchence i na zwykłej blasze?

    Tereska

    ps
    Czy sok buraczany musi być kiszony w słoiku? A mógłby to być garnek kamionkowy, albo zwykły garnek do gotowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tereniu, sok z buraka kiszonego to absolutna podstawa w zdrowym żywieniu. U mnie kiszenie odbywa się nieustannie;) Świerzy zlewam do butelek i wkładam do lodówki (zapas na 3 dni), a w słoiku kiszę następną partię.

      Kamionka chyba może być do kiszenia. Ja mam słoik, dlatego kiszę w słoiku.

      A na chleb poszukam przepisów, bo mam kilka. Np. orkiszowy i na zakwasie. Irlandzkiego nie znam. Podaj, proszę, przepis to się mu przyglądnę;)

      Usuń
    2. Dzięki serdeczne :).

      A przepis prześlę na maila, bo w tej małej rameczce strasznie mi się niewygodnie pisze.

      T.

      Usuń
  10. A ja mam jeszcze jedno pytanie, czy w trakcie czekanie na sok, w trakcie tych 3 dni, sloik powinien stac w lodowce, czy normalnie w kuchni w temp.pokojowej?? Bardzo prosze o odpowiedz, z cala rodziną jestesmy chorzy i juz nie wiem czego sie zlapac zeby podniesc nam odpornośc..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kuchni w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  11. Taki przepis dostałam od mojej Pani Ginekolog, gdy w ciąży miałam nie za dobre wyniki krwi. Po miesiącu picia wyniki były bez zastrzeżeń. :-) U mnie też kiszenie odbywa się bez przerwy i na bieżąco. Jak się przypadkiem zagapię i nie ma kiszonych warzyw, to mam wrażenie, że nie mam co jeść ;-). Aha! Wszyscy piszecie, że pijecie tylko sok. A co robicie z warzywami, bo one są przeeeepyszne. My całą rodzinką chrupiemy do obiadu. A jaką smaczną pastę można zrobić na chleb z buraków, słonecznika, oleju i co tam jeszcze się nawinie....mniam! Nie mówiąc o chłodniku na gorące dni!
    Pozdrawiam,
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, a możesz podać przepis na Twoją pastę z buraków?;)

      Usuń
  12. 1 litr wody wystarczy? Jaka jest zasada? Do pokrycia warzyw?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, chciałam zapytać o kwas buraczany, zrobiłam wszystko jak przepis podaje, nakryłam gazą i odstawiłam, było to wczoraj, dzisiaj zaobserwowałam na powierzchni zbierającą się białą piankę,czy to pleśń? Bo czytałam, że czasami zakwas buraczany pokrywa się pleśnią. Robię go po raz pierwszy i nie wiem jak wygląda proces kiszenia. Bardzo proszę o odpowiedź. Jestem na diecie warzywno-owocowej i zależy mi na tym zakwasie. Jeżeli się popsuł to nastawię drugi.

    OdpowiedzUsuń